24 Eylül 2011

PİRAMİT PASTA



Malzemeler:

450 gr pötibör bisküvi
2 su bardağı süt
100 gr margarin
150 gr kakao
4 yemek kaşığı toz şeker
Hindistan cevizi (üzeri için)


Hazırlanışı:

   Derin bir kabın içinde bisküvileri ufak parçalara bölelim. Süt, margarin, kakao ve şekeri bir tencerede orta ateşte kaynayana kadar pişirelim. Pişen karışımı bisküvilerin üzerine döküp karıştıralım. Bu aşamada içine fındık, ceviz, kuru üzüm gibi kuru yemişler de ekleyebilirsiniz. Folyo kağıdı üzerine döküp ister silindir, ister piramit şekli vererek saralım ve buzdolabında bir gece bekletelim. Dilimleyerek servis edelim. Dilerseniz hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...

22 Eylül 2011

PEYNİRLİ GEVREK POĞAÇA


15-20 adet

Malzemeler:

1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 yumurta akı ( yumurtanız küçük ise 2 tane de kullanabilirsiniz)
550 gr un
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Yumurta sarısı (üzeri için)
Çörek otu  (üzeri için)
Yarım kalıp böreklik peynir (iç harcı)
Maydanoz (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

  Yoğurt, sıvı yağ, yumurta akı, un, kabartma tozu ve tuzu derin bir kabın içinde yoğuralım. Unu birden dökmeyin, yoğurdukça ekleyin. Elimizle poğaça şekli verip iç harcını koyalım. Üzerine yumurta sarısı ve çörek oyu serpip üzeri kızarana kadar 180 derece fırında pişirelim. Afiyet olsun...

SULU BÖREK


20 adet

Malzemeler:

5 adet günlük yufka
5-6 adet büyük boy patates
1 büyük boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 Tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tatlı toz biber
2 adet yumurta sarısı (üzeri için)
Yarım kase su
Yeteri kadar ayçiçek yağı (bunun açıklamasını tarifte yazacağım)

Hazırlanışı:

   Patateslerimizin kabuklarını soyup dörde böldükten sonra haşlayalım. Haşlanan patatesin suyunu süzüp çatal yardımıyla henüz sıcakken ezelim. Soğanı sıvı yağ ile hafif kavuralım. Salçaları ekleyip 2-3 dk. daha çevirelim. Patatesleri ekleyip karıştırmaya devam edelim. Tuz ve baharatları ekleyip 1-2 çevirdikten sonra ocağın altını kapatalım. Kenara alıp soğumasını bekleyelim.
Yufkalarımızı dört eşit parçaya keselim. (Artı şeklinde kesiyoruz). Kestiğimiz parçalara yarım kase suyun içine eklediğimiz ayçiçek yağını fırça yardımı ile sürelim. (Yağın miktarı 1 çay bardağı kadar. Ama burada önemli olan nokta yağ azaldıkça eklemeniz gerekiyor. Sudan çok az bir miktar azalıyor. Ama yağı 4-5 kez ekledim diyebilirim. Suyun içinde yağın azaldığını çok rahat gözlemleyebileceksizin.) İç harcından geniş olan kısma koyup saralım. Bu böreğin ismini aldığı kısma geldik :) Hazırladığımız börekleri derin bir kabın içine koyduğumuz suya hızlıca batırıp çıkartıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra üstünü hiçbir şeyle kapatmayın. Yoksa çıtır özelliği kaybolur. Bu böreği ikram edeceğiniz saate yakın pişirmenizi tavsiye ediyorum. Peynirlisi, kıymalı-patateslisi de çok güzel oluyor. Afiyet olsun...

MUZLU RULO PASTA


Pandispanya için;

5 adet büyük boy yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı elenmiş un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Krema için:

3,5 su bardağı süt
7 yemek kaşığı un (150 gr)
5 yemek kaşığı toz şeker (100 gr)
50 gram margarin
1 paket vanilya
3 adet muz (içini ve üzerini süslemek için)
Toz fındık (üzeri için)

Hazırlanışı:

   Yumurta ve şekeri beyaz ve köpük köpük olana kadar 5-6 dk. iyice çırpıyoruz. Elenmiş unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip 1 dk. daha çırpıyoruz. Büyük dikdörtgen fırın tepsinizin altına yağlı kağıt serin ve üzerine her yerine eşit dağılacak şekilde un eleyin. Öyle çok fazlada olmasın :) Harcınızı fırın tepsinize döküp tepsiyi hareket ettirerek kenarlara kadar iyice yayılmasını sağlayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kahverengi olana kadar yaklaşık8-9dk. kadar pişirelim. Bu aşamada fırının kapağını kesinlikle açmayın. Zaten karışımın çabucak kabardığını göreceksiniz. Pişirme sonunda fırından çıkardığınız kekin kabarıklığı inecektir. Bu sizi üzmesin. :) (Buraya kadar her şey çok güzel :) İşin zor kısmı şimdi başlıyor.) Sıcakken çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapıp soğuyana kadar hiç açmadan bekletiyoruz. Ben yağlı kağıttan ayırarak sarıyorum. Eğer eliniz yanarsa ayırmadan da sarabilirsiniz. Soğuyunca kağıdı çıkartırsınız.
   Kremasını hazırlamak için süt, şeker ve unu tencereye alıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra içine margarini ve vanilyayı atıp blendırdan geçiriyoruz. Soğuyan keki açıp iç kremanın yarısını yayıyoruz. Üstüne muz dilimlerini döşeyip sarıyoruz. Kalan kremayı da üstünü kaplamak için kullanıyoruz. Bu tarif aslında kremşanti ile hazırlanıyor. Ama ben hafif olması için iç ve dış kremasını da kendim yapıyorum. Siz isterseniz içini de dışını da kremşanti ile kaplayabilirsiniz. Üstüne bol toz fındık serip dolapta 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...

PORTAKALLI CHEESECAKE


     Yapmaktan en keyif aldığım ve tadanların çok beğendiği bir tarif. Öyle uzun yazdığıma bakmayın. Aralarda çok detay verdiğim için bu kadar uzun gözüküyor. Aslında çok basit bir tarif.

Bisküvili Tabanı için:

1 paket Eti burçak bisküvi
Yarım paket pötibör bisküvi
50 gr tereyağı

Peynirli Malzeme için:

4 yumurta (yumurtalarınız küçük ise sayısını 5 yapabilirsiniz)
1 su bardağı toz şeker
1 paket kutu krema (Tikveşli kullanıyorum 1 paket 200 gr)
2 paket labne peyniri (1 paket 200 gr)
3 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
 
Portakallı Pelte için:
2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı toz şeker (portakallarınız ekşi ise miktarında oynama yapabilirsiniz)
3 çorba kaşığı mısır nişastası (su ile açılacak)
File badem (süslemek için)

Hazırlanışı:

   26 cm kelepçeli kalıbınızın alt tabanına yağlı kağıt kesip yerleştirin. Bisküvili tabanı için bisküvileri rondo da un haline getirin. Tereyağını ocakta eritip bisküvilerle iyice karıştırın. Kelepçeli kalıbın alt tabanına sıkıca bastırıp (ben kadeh bardağın altı ile düzleştiriyorum) buzdolabında 20 dk. bekletelim.
Peynirli karışım için yumurtanın aklarını sarılardan ayırın. Sarıları ile şekeri mikserle iyice beyaz olana kadar çırpın, labneleri ve kremayı da ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra ekleyip beraber 1,2 dk çırpmaya devam edin.
Yumurta aklarını da derin cam bir kapta kar haline gelene kadar iyice çırpın, un ve vanilyayı da ekleyip çırpmaya devam edin. Karışımı peynirli karışıma ekleyip spatula ile yavaş bir şekilde alt üst ederek karıştırın.
Karışımı bisküvili tabanın üzerine döküp önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 30 dk pişirin.
Pişirme süresi burada çok önemli. İlk 20 dk. fırınınızın kapağını kesinlikle açmayın. Eğer açarsanız kekiniz sönecektir. 30 dk. sonunda kekinizin üstü karamel rengine bürünecek. Ama ortası pişmemiş bir kek gibi sallanacaktır. Bu sizi yanıltmasın. Pişirme süresini sakın uzatmayın. Fırınınızı kapattıktan sonra kapağı hafif aralayın. Kek fırının içinde 5 dk. kadar dinlenmeli. Hemen sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama çıkartırsanız kekinizde çatlamalar oluşabilir. 5 dk. sonunda kekinizi fırından çıkartıp tel bir ızgaranın üzerinde soğumaya bırakın. Kalıbın kenarlarından ince bir bıçak yardımı ile keki sıyırın ki çıkartması kolay olsun.Kekinizin kenarlarından içe doğru hafif bir çökme olacak. Bu çok normal sakın endişelenmeyin. Kek soğuyunca (kelepçeli kalıp içerisinde) 1 gece üstünü folyo ile kaplayıp dolapta bekletin. Soğudukça katılaştığını göreceksiniz.
Ertesi gün üstünün sosunu hazırlayın ve ılık bir şekilde dökün. 3-4 saat dolapta bekletip servise hazır hale getirebilirsiniz. File bademi alışverişim sırasında maalesef bulamadım. Ama siz bulursanız kesinlikle koyun. Çok güzel bir tat veriyor.

Sos:
Portakal suyu, su, şeker ve mısır nişastasını tencerede kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Kabuk tutmaması için ara ara karıştırarak soğumaya bırakın. Cheesecake in üzerine döküp buzdolabında bekletin. Bu sosu limon, çilek, vişne, böğürtlen gibi meyveler ile de hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

14 Eylül 2011

2. Zeytinyağlı Fasulyem :)


    İlk zeytinyağlı fasulye tarifim ile aynı sadece fasulyeleri bu kez boylamasına ortadan kestim ve salça miktarını yarıya indirdim. Domatesi bol tabi ki. Görünüş bu şekilde :))

10 Eylül 2011

ÇEŞME - ALAÇATI TATİLİ :)))

    Bir haftalık bir aranın ardından herkese merhaba :)) Nerelerdeydim ahh ahh... Alaçatı-Çeşme de kısa ama bir o kadar keyifli bir tatil geçirdim. İzmir'e ilk gidişimdi. Sezon sonu olması nedeniyle çok sakindi. Bu nedenle güzelce beynimizi boşaltıp işimizin başına döndük.:)) Herkese tavsiye edebileceğim bir tatil cenneti. Her keseye uygun yerler mevcut. Çeşme-Alaçatı arası ve koyların birbirine uzaklığı max.10-15 dk. mesafede olduğu için çok rahat her yeri gezebiliyorsunuz. İsterseniz dalgalı bir deniz, isterseniz çarşaf gibi, ister sıcak, ister soğuk... Burası tam anlamıyla bir cennet. Bir kaç fotoğraf paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz.




Yol üzerinde durduğumuz Susurluk molasından... Meşhur Susurluk ayranı ve yanında tostu ile


Alaçatı


İzmir'in meşhur Kumru'su


Ildır'da Zeki Müren adası


Fatmagül'ün köyü, Ildır :))))))


Çeşme'den gün batımı



Alaçatı


Çeşme


Alaçatı sörfffff :)


Alaçatı'dan bir sokak



Altın Kum plajı

2 Eylül 2011

  Hazır baklava yufkasından devam edelim diyorum :))) Bayram için baklava da yaptım. Paket üzerinde yazan tarifin aynısını uyguladım.Tarif üzerinde yazan şerbeti hazırlayıp döktüğüm için biraz yumuşak oldu :((( Keşke paket üzerinde ki gibi yapmasaydım. "Fırından çıkartıp 5 dk. dinlendirdiğiniz baklavaya ılık şerbeti dökün" yazıyordu. Aslında tatlının soğuk olması gerekiyordu. Ben böyle bir hata yaptım aman siz yapmayın. Fırında pişerken resimlerini çektim. Görsel muhteşem. :)


BAKLAVA YUFKASI İLE SARIYER BÖREĞİ




  Bir bayramı daha tüm güzellikleri ile geride bıraktık. Ben annem ve babamın yazlıkta olmaları nedeniyle ayrı bir bayram geçirmenin burukluğu ile hüzünlüydüm biraz. Ama onların bizi bu yaşımıza bin bir emekle getirdiklerini, bu yaşlarına kadar bizlere daha iyi bir gelecek sunmak için hayallerini ertelediklerini düşündükçe hüznüm hafifledi. Artık onlar için rahat etmenin vakti geldi çünkü. Allah onları yokluğunu bizlere yaşatmasın. Elleri hep üzerlerimizde olsun. Neyse bu gün duygusallığım fazlasıyla üzerimde nedense :)) Konuyu yukarıda resmini gördüğünüz bu enfes börek ile dağıtmak istiyorum... Bu börek başka böreeeeek. İddia ediyorum. Tarif, Hünerli Bayanlar sitesinden sevgili Müge Hanım'ın. Ben malzemelerini biraz arttırarak uyguladım. Sonuç denemeye, tatmaya değer.


Malzemeler:

30 adet baklava yufkası (YU-KA marka)
1 kg kıyma
2 orta boy soğan
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
4 yemek kaşığı zeytinyağı (iç harcı için)
Sıvı yağ (yufkaların arasına sürmek için) 
2 yumurta sarısı (üzeri için)
Susam (üzeri için)

Hazırlanışı:

Önce kuş üzümlerini ayıklayıp sıcak suda 10 dk. kadar bekletelim. Bu arada iç harcını hazırlayım. Soğanları minik minik doğrayın. Zeytin yağ ile orta ateşte, renkleri sararıp şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Kıymayı ekleyin. 10-15 dk. sürekli karıştırarak kavurun. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyin, bir kez karıştırıp ocağı kapatın ve kuş üzümlerini ekleyin. soğumaya bırakın.


1. yufkayı tezgaha serin, fırça ile üzerine sıvı yağ sürün. 2.yufkayı üzerine serin, tekrar sıvı yağ sürün. 3. yufkayı da serdikten sonra yağ sürmeden, kıymalı harcı üzerine serpiştirin. Çok aşırı şekilde koymayın çünkü saracağımız için içinde çok yoğun olmasın. Eşit bir şekilde yaymaya özen gösterin yeter.


Yufkaları, mümkün olduğunca ne sıkı ne de gevşek şekilde sarın ve 4 parça olacak şekilde kesin.
Tepsinize yağlı kağıt serip börekleri dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...