28 Ocak 2012

ORMAN MEYVELİ PASTA


    Bu hafta eşimin ay çöreğini çok beğenmesi üzerine tekrardan yaptım. Bu sefer yaptığımda içini daha bol koyup üzerine de file badem koydum. Ve görüntüsü daha bir güzel oldu bence. Yaptıkça daha güzel şekil vermeye başlıyorsunuz.


     Görmüş olduğunuz pastada eltimin yakın zamanda doğum yapacak kız kardeşi için hazırlandı. Pandispanyası sade olarak 24 cm lik kalıpta pişirildi ve 3 eşit parçaya bölündü. Benim daha önce yaptığım pandispanya tarifinin aynısı. İçi kremasını sade vanilyalı pastacı kremasından hazırladım. İçine bol frambuaz ve file badem koydum. Dışını da 2 paket Dr. Oetker'in orman meyveli kreması ile (1 paketi 1su bardağından 1 parmak eksik süt ile hazırladım) sıvadım ve süsledim. Üstüne beyaz çikolata rendesi serptim. Ve resimde görüldüğü gibi bol frambuaz :)) Frambuazların üstüne Dr. Oetker'in sade tart jölesini hazırlayıp döktüm.

21 Ocak 2012

PORTAKALLI ZEYTİNYAĞLI PIRASA


Malzemeler:

1.200 gr pırasa
1 ajda çay bardağı zeytinyağı
3 adet havuç
1 çay bardağı pirinç
1 ajda çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
4 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5 ajda çay bardağı su


Hazırlanışı:

Yayvan bir teflon tencereyi harlı ateşe koyup zeytinyağını koyalım. Halka şeklinde doğradığımız havuçları ekleyip havuçlar hafif rengini verene kadar kavuralım. Ayıklayıp yıkadığımız pırasaları verev şeklinde keselim ve havuçların üstüne ekleyelim. Pırasa hafif ölene kadar kavuralım. Kesme şekeri, tuzu, pirinci, portakal suyunu ve suyu ekleyip kapağını kapatalım. 5 dakika kadar harlı ateşte pişirdikten sonra altını kısalım. Pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun...

20 Ocak 2012

AY ÇÖREĞİ


   Elimde iki gün önce yaptığım ve sonucu hüsranla tamamlanmış kakaolu bir pandispanyam vardı. Yapanlar bilir pandispanya pişirmek çok risklidir. Her zaman aynı sonucu vermeyebiliyor. Ortası hafif çökme yaptığı için ortadan ikiye istediğim gibi ayıramamış, parçalara ayrılmıştı. Kendimi o mutsuzlukla mutfaktan atıvermiştim. Tadı da öyle güzel olmuştu ki atmaya kıyamamıştım. Buzdolabı poşetine koyup hemen buzdolabına koymuştum. Bilirsiniz pandispanyalar 1-2 gece dolapta bekletilmeli. Bununla ne yapsam ne yapsam diye kara kara düşünürken kendimi her zamanki gibi gene Müge Hanım'ın bloğunda gezinirken buldum. Kesin böyle şeyleri değerlendirmenin bir yolu vardır diye düşünürken karşıma ay çöreği çıkıverdi. Gözlerimin yuvalarından çıktığını hissettim diyebilirim :))) Sevgili Müge Hanım'ın yazısını okuyunca işte budur dedim. Gene beni bloğundan elim boş göndermedi. Kendisine tekrar çok teşekkür ediyorum.


16-17 adet

Hamur için malzemeler:

1 paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin
4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
1 adet yumurta
1 tutam tuz
1 paket kuru maya
Yarım su bardağı süt
4,5 su bardağı kadar un

(Üzerine sürmek için yaklaşık 2 yumurta sarısı)

İç malzemesi:

600 gr kakaolu kek
1,5 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
2 avuç kuru üzüm
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
1 tepeleme tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı süt


Hazırlanışı:

İlk önce iç malzemesi için keklerimizi rondo da iyice ufalıyoruz. Ufalanan kekleri derince bir kaba alıp sırasıyla diğer malzemeleri ekleyip güzelce kaşık ile karıştırıyoruz. Kıvamı biraz birbirine yapışacak şekilde olmalı.

Hamur için oda sıcaklığındaki margarini pudra şekeri ile mikserle çırpıyoruz. Ardından sırasıyla diğer malzemeleri ekleyip elimizle yoğuruyoruz. (Un eklemesini hep birer bardak yapıp yoğurun. Birden bütün unu eklemeyin. Ve unu eklerken hep elekten geçirmenizi tavsiye ediyorum. Benim verdiğim un ölçüsü belki yarım su bardağı aşağı yukarı oynayabilir. Siz elinize yapışmayacak yumuşak bir kıvam yakalarsanız olmuş demektir. )Yoğurulan hamurları 16-17 adet kadar bezeler yapıp unlanmış tezgaha koyalım. Merdane yardımı ile orta boy bir tabak genişliğinde açalım. Burada hamura üçgen şekli vermemiz gerekiyor. Ben açtıktan sonra kenarlarından bıçak yardımı ile kesip üçgen şeklini veriyorum. Daha sonra artan hamurlardan tekrar 2 tane kadar beze çıkıyor. Bu artan hamurlar ile birlikte adet sayısı 16-17 . Üçgen hamurumuzun geniş tarafına harcı bolca koyuyoruz. Orta kısmına elinizle biraz daha fazla koyun ki şekli ay çöreği gibi olsun. Kenarlara doğru harcı biraz az koyun. Hamuru kenarlardan katlamadan rulo yapıyoruz ve uçlarından tutup ay şekli veriyoruz. Uç kısımlarını elinizle bastırıp kapatın. Yağlanmış tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı ve elinizde varsa file badem serpin. Ben de olmadığı için ben iri fındık parçaları serptim. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarttıktan sonra yarım saat kadar dinlendirin. Afiyet olsun...

12 Ocak 2012

PAZAR KAHVALTISI

      Geçen Pazar günü kahvaltıya komşumuz sevgili Feryal ve Gökay'ı davet ettik. Bizim için çok güzel bir Pazar kahvaltısı oldu. İnsan iyi elektrik aldığı dostları ile vakit geçirince inanın hiç yorgunluk bile hissetmiyor. Sohbet muhabbet derken saat 17:00 ye kadar oturduk. Zaman nasıl geçti inanın hiç anlamadım bile. Güzel, içten dostlukları için kendilerine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Kahvaltı soframızda size tarifini vereceğim aslında öyle değişik bir lezzet yok aslında. Sıradan kahvaltılıkların dışında krep, uğur böcekli kanepelerim ve Dr. Oetker'in hazır kekinden vardı. Ama çok memnun kalmadım. İlk defa Dr. Oetker bu tarifi ile beni yanılttı :(  Neyse her şey bir tecrübe değil mi :)


Tatlı tabağı ( incir reçeli, domates reçeli, sarelle, bal, vişne reçeli)

Uğur böceği kanepeleri (tuzlu kraker üstüne labne peyniri sürüyoruz. Çeri domatesleri görseldeki gibi kesip zeytin ile göz yapıyoruz. Çörek otu ile de beneklerini oluşturuyoruz)



Tahin pekmez, tere yağ, kaymak

         Cevizli ekmek, baget ekmek ve tam buğday ekmeği

5 Ocak 2012

Baklava ve Browni :)))




      2012'nin ilk görsellerini annemin ev baklavasına ve komşumun bloğumdan denediği browniye ayırmak istedim. Sevgili Feryal tarifimi deneyerek beni çok mutlu etti. Görsel müthiş değil mi? Nasıl iştah kabartıcı...
Kendisine çok teşekkür ediyorum bir kez daha. Veeee canım annemin ev baklavası :) Bu baklava özel istek üzerine yapıldı. Tarifini bir gün annem ile birlikte yaptığımda vereceğim. Ama en kısa zamanda öğrenmek için can atıyorum diyebilirim.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...